perjantai 2. toukokuuta 2014

MAAILMAN MENO
Teksti: Tuula Silvennoinen, eläkeläinen Lieto
Piirros: Mari Salonen


Anni: Kyllä maailma on ny mallillaan!

Unski: Eihä maailma o ny ollenka mallillaan.

Anni: Totaha mää juur tarkoti. Kaikki o iha sekasi. Ei uskalla uutisia enää kattoo ja paljo lehtiä avata. Ku joka tuutista tulee vaa huanoja uutisia. Just ku se Muparakki saatii syästyä vallasta, ni si tua Lipyassa sitte käytiin sisällissotaa. Japanissa säteilee. Japanin lipussa on aurinko. Tsunami teki sen, että ny siä säteilee iha koko aja paisto aurinko tai ei. Justii ku näistä päästii ni sitte ne alko Ukrainassa rettelöimää. Mistä sen tiätää mitä se Puuttiniki saa päähänsä. Jos sille ei se Rimi riitä.

Nii, että o maailma mallillaa. 

Unski: Emmää muista aikaa ettei  jossai päi maailmaa käytäs jotain  sotaa. Kuinka musta tuntuu, että soditaa iha hulluista  asioista, millo öljystä, millo herruudesta ja vallasta ja omista eduista. Niistä ei sitte millää ilveellä luavuttas. Mitähän se Puuttini täältä haluais ku ei meillä oo mitää öljyä.

Anni: Kyllä se Kaddafi iha hullu o. Se o melkei näistä kaikista hullumpi. Likka kyä taas sano siitäki, että se Kaddaffi meinas jotai omaa Afrikan dinaaria ajaa läpitte ja siitä ei sitte ne jokkut taas tykänny. Ei tu miälee yhtä hullua ku toi Hitleri ja Staalin. Nehä kanssa tuhos omia kansalaisiaan. Oikei joukkoteurasti. Tosin likka kerto, että Stalin teki toisaalta palvelukse Suamelle. Se tuhos kaikki vähäki viksut ihmiset Neuvostoliitosta.
Niillä ei ollu se jälkee ees kunnon sotapäällikköö ku se Mannerheimiki tuli Suamee.

Unski: Nii, kyllä tyttö tiätää. Se o kaksinkertane maisteriki. Sitä mää kyllä sanoin sille, että eiks yksinkertane olisi iha riitäny. 

Anni: No, siihe o iha selvä syy. Ku se haki noita tyäpaikkoja aina kysyttii jotai paperia, mitä sillä ei sitte ollu. Nii , se päätti sitte hankkia kaikki mahdolliset paperit. Se hankki spykiatrilta semmosekki paperit, ettei se o hullu. Ny sillä o sitte kaikki paperit. Se teki jonku radu poliittisesta historiasta, jossa sitte todettii, että ne amerikkalaiset oikeistoristilliset o juanitellu vähän sitä sun tätä itelleen. 

Unski: No se on sitte se ristillinen tasajako. Ei enti vanhaa mitää papereita tarvittu. Määki meni töihi jo 13 vuotisena. Ei siinä sitte enää paljo kouluja käyty. Äiti oli sotaleski ja meillä oli aina nälkä. Olin semmosessa leipätehtaahtassa. Siältä sai aina vanhaa leipää mukaansa. Voi sanoo, että mää sillo  pelasti meidät nälänhädältä.

Anni:  Kyllä teillä köyhää oli. Äitis teki kahta tyätä. Meillä ei ollu ihan noi ankeeta. Isä kävi töissä ja tianas kohtalaisesti. Eikä se ollu sorassaka. Se oli b-luakan miähiä. Se ei ikinä tullu pommisuajaankaa, ku mää luule, ettei se kahdannu tulla sinne naiste joukkoo.  Se teki sitte aseita lentokonetehtaalla.

Unski: Niin sää saat olla onnelline, ku kasvoit sentää perheessä. Me oltii aina vähä semmosta rupusakkia, kun oltii  nii köyhiä ja isää ei ollu meitä pualustamassa.

Anni: Miäti sitä, sun isäs oli sankari. Me saaraa ny asua vapaassa Suamessa. Su isäs anto henkensä tän maa pualesta.

Unski: Ei se sankaruurelta tuntunu. Sillo lapsena mää oli koulukiusattu ja nuarimpana mää sai kaikki likkoje vanhat vehkeet. 

Anni: Ei sulla tiätenkä ollu helppoo. Seki oli merkillistä, että ku mää oli ainoo lapsi ni siitäki kiusattii, 

Unski: Maailma oli mallillaa sillonki.

Anni:  Mikäs meidä o toisaalta olla ja elellä ny. Eläke tulee pankkii ja o lämmintä ja mukavaa ja ollaa kohtalaise terveitäki. Pääsee viä omi jaloi liikkeelleki.

Unski: Tekisikkö jotai toisi, jos saisit taikasauvalla alottaa kaiken uudestaa.

Anni: Toi o hyvä kysymys. Oo mää sitä joskus miättiny.

Unski: Mihi tuloksee oot tullu?

Anni: Kattos, juttu o nii. Ihmine tekee aina samat virheet. Ei se mitää opi.
Mä en jaksas toista kertaa tätä ruljanssia käydä läpitte. Tää o tässä ny ja sillä siisti. 

Unski: Kerranki mää oon sun kans samaa miältä. Likka kyllä sano, että kun ei historiasta mitää opita, ni kai sieltä joku tiktaattori taas nousee ja pistää jonku uure maailmanjärjestyksen pystyyn. Likka siitä aina puhuu, ja mulla nousee iha tukka pystyy.

Anni: Mikä tukka? Ja jos se Puuttini Suameen iskee ja meirät venäläistetään, ni o siinä se hyvä puali, että se meirän likka osaa sitä venättääki puhua. Saa sitte tulkata meitille.

Unski: Onko sun aina pakko naputtaa? Se ottaa hermoo.

Anni: Ehä mää sua oo paljo haukkunu.

Unski: Tarkotin sitä tiatokonee hakkaamista. Mitä sää muuten teet sillä?

Anni: Mää kirjotan pakinoita.

Unski: Mistä sää juanen keksit niihi? Kuka niitä sitte lukee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti